dijous, 17 de febrer del 2011

Els tipus de Webs (1.0, 2.0, 3.0)

A continuació penjo un Power Point que explica les principals diferències entre les webs 1.0, 2.0, i 3.0 ; que prèviament he penjat a la pàgina slideshare.

Espero que us sigui útil!

dijous, 3 de febrer del 2011

MANUAL DE BONS USOS DIGITALS

Aquest article tracta sobre el bons usos de l’ordinador, coses que pot ser semblen obvies, però que no tothom les te en compte:

  1. Còpia de seguretat: Un fet tant simple com fer una còpia dels arxius, documents, carpetes etc. ens evitaria la pèrdua total de l’arxiu en cas de robatori o que s’espatllés l’ordinador. Per fer-ho es pot utilitzar un llapis, on pots guardar tota la informació necessària.
  2. Robatoris: En concret els orinadors portàtils, són un dels aparells tecnològics més vulnerables ha ser robats si no es té cura d’ells. És per això que s’han de tenir en compte tota una sèrie de recomanacions per posar-hi remeï. Ex. No mostrar-lo en espais públics no segurs, tenir localitzat el nostre orinador en tot moments,fent notar el nom del seu propietari etc.
  3. Usuaris i contrasenyes:

v      Usuaris: Conjunt de caràcters alfanumèrics que identifica
un usuari i que generalment, juntament amb
la contrasenya, permet connectar-se a un sistema
informàtic o a un servei en línia.
v     Contrasenyes: Codi secret personal emprat per accedir
com a usuari a un sistema, xarxa o pàgina web.
Aquest usuari representa la nostra persona en l’entorn digital.

Per tant tenint present aquestes dues definicions, hem de ser prudents i:
Utilitzar un nick (no el teu nom original), posar contrasenyes difícils...

  1. Virus: És un programa que s’introdueix en un sistema informàtic per tal de fer malbé el funcionament i la informació d’aquell orinador, sense el permís de l’usuari. En aquest cas, també hem de seguir unes recomanacions: no desactivar mai l’antivirus, assegurar-te de que sempre el tens actualitzat, no obrir arxius de remitents desconeguts etc.

CONSELLS PER AL BON MATENIMENTD E L’ORDINADOR

  1. Bateria: Aparell que acumula càrrega elèctrica, i que subministra electricitat a un aparell que necessita esta connectat a la xarxa elèctrica. Per tant es recomana: mentre estàs utilitzant l’ordinador, fes-ho intentant que estigui el màxim de temps possible connectat a la xarxa elèctrica, quan carreguis la bateria fes-ho sempre al 100%.
  2. Funda: L’ordinador cal estar guardat sempre a la funda mentre no estigui en ús per evitar que es ratlli, trenqui etc.

ASPECTES LEGALS I DE PROTECCIÓ DE DADES

  1. Actituds del món i la vida digital:

v      Drets d’autor:  Drets morals i d’explotació que té l’autor d’una obra literària, artística o científica. En cas que aquesta s’utilitzi, això implicarà un cost o una
autorització expressa de l’autor. En el context digital fa referència a música, pel·lícules, imatges i textos publicats a Internet o en un suport digital.

 
v      Copyright: El copyright reflecteix la possessió del dret d’explotació i, per tant, només el pot fer constar el titular o cessionari d’aquest dret. Els drets d’explotació formen part dels drets d’autor. Símbol copyright = ©.

Tenint en compte aquests dos conceptes hauríem de seguir algunes recomanacions com: vigilar tot el que baixem d’Internet perquè la gran majoria tenen dret d’autor, hi ha arxius que no podràs descarregar...

  1. Descàrregues: Transferència de fitxers d’un fitxer a un altre.

P2P o Peer to Peer: xarxa d’ordinadors on els usuaris intercanvien fitxers ubicats en una carpeta concreta. Exemple: Emule, Bittorrent, Napster, etc.

Descarregar es un acte que pot tenir molltes conseqüències per tan hem de ser prudents i seguir aquests consells: descarrega en llocs de confiança, les xarxes P2P poden servir per accedir al nostre ordenador sense nosaltres saber-ho etc.


9. Ciberassetjament: És l’ús d’Internet, el telèfon mòbil o els videojocs per humiliar, agredir, maltractar, difamar, insultar, amenaçar o desprestigiar companys
o persones conegudes d’una edat semblant. Succeeix en xats, fòrums, blogs on podem ser-ne víctimes sense adonar-nos-en mentre algú fa servir
els seus coneixements informàtics per introduir-se al nostre ordinador i manipular la càmera web, copiar dades i contrasenyes o fotos.

Ex. Utilitzar fotos de perfils, retocar-les i penjar-les a Internet per avergonyir a l’altre persona.
Utlitzar les dades d’una altre persona per fer una suplantació de la personalitat…

Per això cal guardar totes les converses d’assetjament i comunicar-te amb especialistas!

10.Ciberassatjament a menors: La definicó anterior també en serviria per descriure aquest concepte. Amb els menors s’utilitza la confiança per Aixa anar accedint cada cop més al noi/a.


  1. Trolling: És un terme anglès que defineix el comportament d’aquelles persones que escriuen missatges provocadors a la xarxa (correu electrònic,xats, xarxes socials) de manera intencionada i amb la finalitat de trobar polèmica.

  1. Griefing: és un terme anglès vinculat als jocs en xarxa, que serveix per definir el comportament d’aquells que perjudiquen de manera intencionada
i sistemàtica un jugador en particular.

  1. Navegadors i correu electrònics: A l’hora de navegar per Internet i enviar missatges a través del nostre correu electrònic, hem de tenir en compte tota una sèrie d’advertiments per fer la nostra navegació més segura: llegir bé abans de clicar, esborrar les galetes o cookies, recordar que tota la informació d’Internet no és correcta ni vàlida, obre només aquells correus que sàpigues d’on provenen…



14. Missatgeria instantània i xats: El xat és una comunicació escrita que es fa simultàniament i la missatgeria instantània també és una conversa a temps real, però on l’usuari ha hagut d’instal·lar un programa prèviament.

Tot i que és una bona manera de comunicar-se amb els altres hem de vigilar amb tot el que diem en les converses, ja que pot quedar enregistrat i portar-te problemes.

15. Xarxes socials: Conjunt de persones vinculades a un mateix grup d’Internet, que tenen com a element de cohesió el fet de compartir diferents tipologies de continguts, ja siguin personals, audiovisuals, professionals, etc Les xarxes socials et permeten conèixer gent i tenir amics arreu del món. Pots compartir informació amb
tots els teus companys alhora i pots conèixer altres cultures i costums.

No acceptis amistats desconegudes, penja allò que estiguis realment segur ja que un cop pujada ja no saps que pot passar…

EVITAT PROBLEMES!!!


INTECO


Institut Nacional de Tecnología de la Comunicació  és un centre de desenvolupament de caire innovador i d'interès públic d'àmbit nacional orientat cap a l'aportació de valors a la indústria i als usuaris i també a la difusió de les noves tecnologies de la informació i la comunicació ( TIC)  a España. Si navegues una mica per la seva xarxa .
.
A la pàgina web d’INTECO, també pots trobar a l’apartat de seguretat, tot un seguit de consells que giren al voltant de la seguretat informàtica a més també tracta aspectes com la vulnerabilitat de dades, amenaces etc.
També podem trobar altres apartats com accessibilitat, en la qual s’estudia l’estat actual de les pàgines AGE.
A la pestanya de qualitat Tic, estudia la qualitat dels serveis de la societat de la informació TV digital és presenta com el medi d’expansió més avantguardista i amb més possibilitats d’Espanya.

També podem trobar altres apartats com ara premsa (sobre tota l’actualitat d’INTECO), les convocatòries etc...


CONCLUSIÓ


A classe també hem treballat el tema de la seguretat des de molts àmbits, personalment, em va cridar l'atenció uns vídeos que vaig veure a la pàgina d'XTEC i la veritat és que et fan pensar molt.
De vegades navegem molt feliços per Internet o fem coses que a la llarga poden portar-nos conseqüències per això és important pensar abans d'actuar per tal d'estalviar-nos problemas; crec que si seguim els consells de l'article que he exposat a dalt, podrem aconseguir se una mica més prudents amb l'ordinador, o si més no, conèixer a que estem exposats i com podem posar remeï.