dijous, 14 d’octubre del 2010

ELS SISTEMES OPERATIUS





  1. QUÈ ÉS UN SISTEMA OPERATIU?


El sistema operatiu és el programa més important que executa un ordinador ja que és l’encarregat de gestionar tots els components físics de l’equip informàtic i de fer possible l’execució de les aplicacions i les utilitats.
Així doncs, podem dir que el sistema operatiu és el programa que comunica les aplicacions finals d’usuari amb el maquinari de l’ordinador.


  1. PER A QUÈ SEVEIX?


El sistema operatiu té un munt d’aplicacions que van des del sistema que arranca l’ordinador o el que administra tots els fitxers dins del disc dur fins a aplicacions més properes a l’usuari com ara: el bloc de notes, programes de dibuix, reproductors multimèdia...
Altres funcions del sistema operatiu:


    • Reconeixement de la connexió del teclat.
    • Enviar la informació a la pantalla.
    • Controlar els dispositius perifèrics (entrada, sortida i entrada/sortida)... 




  1. TIPUS DE SISTEMES OPERATIUS


  • Microsoft Windows: és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft. Actualment és el sistema operatiu més utilitzat. Està format per diferents versions aptes tant per l’ús domèstic com empresarial. Existeix una versió més reduïda que és windows mobile, específica per a la PDA, telèfons mòbils...







    • GNU/Linux: Fou desenvolupat inicialment per Linus Torvalds, i distribuït amb la llicència GPL de GNU. Normalment, el nucli es distribueix amb el conjunt d'utilitats de GNU, entorns d'escriptori i altres aplicacions, formant un sistema operatiu complet. Aquest sistema és cada cop  més utilitzat a l’àmbit educatiu, a més té l’aventatge de ser gratiuït.

                            
  •  MAC OS X: és una versió del sistema operatiu que utilitzen els ordinadors Macintosh, i que es basa en un nucli Unix. Tot i que no va ser la primera interfície gràfica, sí que va ser un dels sistemes amb més éxit per la seva accessibilitat en quant a preu. Mac OS X va introduir tota una série de noves funcions per incloure un gran nombre de funcions per introduir una plataforma més viable.                                                                         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada